İNTERNET İCAT OLDU MERTLİK BOZULDU
Belli ki sosyal medyayı çok sevdik. Ha bire sosyalleşiyoruz. Artık hayatın kalbi orada atıyor. Yemekler, geziler, tercihler, beğeniler, düğünler, doğumlar, aşklar, sevgiler hatta izdivaçlar bile orada filizleniyor.
Özellikle gençler arasında iş o raddeye geldi ki ‘sosyal medya hesabım yok’ demek, ‘ben yokum, ben eziğim’ demekle eşdeğer hale geldi. O nedenle ele güne rezil olmama adına mutlaka birkaç tane sosyal medya hesabı edindiler.
Birisine hakaret etmek, kavga etmek, kalp kırmak insani bir zafiyettir. Vicdanın iflası, izanın tedavülden kalkması, insafın bertaraf edilmesidir. Ancak yanlış bir şey olan kavga etmenin bile eskiden kendine has bir usulü vardı. Sanal medyanın hayatımızı kaplaması ile birlikte o konunun süreçleri de bir başka boyuta sürüklendi.
Tercihlerin şekillendiği, sevgilerin başladığı, izdivaçların filizlendiği bu ortam ne yazık ki tartışma ve kavgaların da ateşlendiği ve körüklendiği yer olma vasfına da sahip. Bu nedenle özellikle gençler arasında sanal platformlar, kavgaların başlama vuruşunun yapıldığı ortamlar haline geldi.
Gerçek hayattaki kavgalarının nedeni araştırıldığında –ilginç bir şekilde- çoğunun nedeni sosyal medya ortamları olarak karşımıza çıkıyor. Taraflar öncelikle sanal ortamlarda tartışıp bazen de küfürleşip birbirlerine tehditler savuruyorlar. Ardından da birbirlerini gerçek hayatta kırışmaya davet ediyorlar. Sonuç; acı ve hüsran…
Bilemiyorum ama sanırım gerçek hayatta kolay kolay söyleyemeyeceğimiz söz ve hakaretleri sanal platformlardan söylemek işimize geliyor. Bir insanın gözlerinin içine bakarak ona hakaret etmek kolay değildir. Lakin klavye başında istediğinizi yazmak mümkündür. Zira klavyenin beden dili olmadığından, size herhangi bir tepki vermesi ve yüzünün kızarması söz konusu değildir.
O nedenle klavye tetikçiliği yapmak bana sorarsanız aynı zamanda bir kolaycılık alametidir de. Gerçek dünyada gerçek kişilere karşı duygu ve düşüncelerini açık ve net bir şekilde ifade edemeyenler, ekranları kendisine siper ederek, klavye marifetiyle her türlü cesur gösteride bulunabiliyorlar.
16. asırda yaşayan Köroğlu “tüfek icat oldu mertlik bozuldu” demişti. Bugün bu sözü “internet icat oldu mertlik bozuldu” şeklinde söylemek yanlış olmaz herhalde.
Ne diyelim?
Allah basiretimizi, ferasetimizi, irfanımızı ve ahlakımızı artırsın!
Allah bizleri, klavyesini kavgaya ve şiddete değil, sevgiye ve muhabbete aracılık edenlerden eylesin…
Âmin…
120103