İş Kur

Son İlanlar

Icon
İndir

İş İlanları KKK 2016 yılı Sözleşmeli Er Temini son başvuru 31.12.2016 1.07 MB 0 indirme

Icon
İndir

İş İlanları: KKK 2016 Yılı Uzman Erbaş Başvurusu son başvuru:31.12.2016 679.41 KB 0 indirme

Icon
İndir

İş İlanları: Kastamonu Hanönü son başvuru 06.12.2016 257.06 KB 0 indirme

Icon
İndir

İş İlanları: Aksaray Sarıyahşi SYDV 14.12 son başvuru:14.12.2016 1.68 MB 0 indirme

İşkur İnternet İşleri

1. İşkur’un hizmetlerinden internet üzerinden yararlanabilir miyim?

İş arayanlar, internet üzerinden iş arayan olarak kuruma (işkur’a) başvurabilir, ardından iş arayabilir, işe başvuru-davet-görüşme süreçlerini internet aracılığıyla gerçekleştirebilirler.

2. İşkur’un hizmetlerinden internet üzerinden yararlanabilmem için neler yapmalıyım?

İnternet üzerinden işlem yapabilmek için “kullanıcı kaydı” oluşturmalısınız. Kullanıcı kaydı, sistem üyeliği anlamına gelmektedir ve sizin internet üzerinden, kendi adınıza işlem yapabilmenizi sağlayacaktır.

Kullanıcı kaydı oluşturduktan sonra, t. C. Kimlik numara’nızı ve şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapabilir ve kurum hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Sistem girişi, ekranın (web sayfasının) sağ üst köşesindeki “iş arayan girişi” bağlantısına tıkladıktan sonra, t. C. Kimlik numarası ve şifre girilerek yapılabilir.

3. Kullanıcı kaydımı nasıl oluşturabilirim?

Kullanıcı kaydınızı, ana sayfamızdaki iş arayan için olan “üye ol” bağlantısına tıklayarak veya sağdaki “kısayollar” bölümünden “sistem / iş arayan üyeliği” bağlantısına tıklayarak oluşturulabilir.

Üyelik sırasında, T. C. Kimlik numaranızı bilmiyorsanız, nüfus vatandaşlık işleri genel müdürlüğü’nün sitesinden (üyelik ekranındaki bağlantıyı takip ederek) bulabilirsiniz. Girmiş olduğunuz kimlik bilgileri kimlik paylaşım sistemi’inde doğrulanacaktır. Cep telefonu, elektronik posta adresi gibi iletişim bilgilerinizi ve belirlediğiniz şifreyi girerek kullanıcı kaydınızı tamamlamış olursunuz ve sisteme giriş yapabilirsiniz.

4. Kullanıcı kaydımı tamamladım ancak hesabımı etkinleştirebilmem için sistem tarafından gönderilen onay kodu bana ulaşmadı. Ne yapmalıyım?

Öncelikle kaydınızı yaparken tercih etmiş olduğunuz e-mail adresi veya cep telefonu numaranızın doğruluğundan emin olmalısınız. Bu bilgilerin doğru olduğundan emin iseniz en yakın işkur birimi ile şahsen veya telefonla bağlantı kurarak onay numaranızı alabilir ve “hesap etkinleştirme” işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

5. İş arayan olarak başvuru yapabilmem için kullanıcı kaydımı oluşturmam yeterli mi?

Yeterli değildir. Kullanıcı kaydı sisteme üye olmayı sağlar. Açık işlere başvuru yapabilmek için, “online işlemler à istihdam à başvuru/kayıt düzenleme” menü adımındaki bölümü doldurmalısınız.

6. Başvuru/kayıt düzenleme bölümünü nasıl doldurabilirim?

Anasayfamızın sağ üst köşesindeki iş arayan girişine tıklandıktan sonra, t.c kimlik numarası ve şifre girilerek sisteme giriş yapılır.

“online işlemler à istihdam à başvuru/kayıt düzenleme” menü adımına tıklanır. Burada girmeniz beklenen bilgiler genel olarak özgeçmişinizi ve iş tercihlerinizi içermektedir. Sizden girmeniz beklenen bilgiler, kendinizi işverene tanıtmak için girilmesi gereken zorunlu ve isteğe bağlı bilgilerden oluşmaktadır.

Bulunulan sayfadaki bilgi girişi tamamlandıktan sonra, bir sonraki sayfaya “ileri” bağlantısı kullanılarak devam edilir.

Öğrenim bilgilerinizi ve meslek bilgilerinizi girmeniz zorunludur. Birden fazla girilebilen bilgilerinizi girerken “ekle” komutunu kullanarak, her bir bilgiyi tek tek eklemeniz gerekmektedir. Örneğin: okul bilginizi girerken, bitirmiş olduğunuz her bir okulun (ilk, orta, ünirversite, v.b) öğrenim seviyesi, adı, bölümü, başlama ve bitirme yıllarını girdikten sonra, “ekle” komutunu kullanarak kayıt bilgilerinize ekleyebilirsiniz. “ekle” komutunu kullanmadığınız takdirde, girmiş olduğunuz bilgiler kaydedilmeyecektir.

Eğer daha önce kpss sınavına girmiş iseniz, sınav sonuçlarınız otomatik olarak sistem tarafından yüklenecektir.

“ileri” bağlantısını kullanarak en son sayfaya geldiğinizde (en son sayfanın adı “işlem sonu”dur), “kaydet” komutunu kullanarak, girmiş olduğunuz bütün bilgiler kaydedilir.

Böylece iş arayan kaydınız tamamlanmış olur. Böylece, artık, “online işlemler à istihdam à açık iş ilanları” menü adımından açık işleri listeleyip başvuru yapabilir ya da “online işlemler à istihdam à bana uygun işler” adımından size uygun olan açık işlere başvurabilirsiniz.

7. Sistemin oluşturduğu bilgilerle oluşan özgeçmiş haricinde, kendi hazırladığım özgeçmişi de sisteme yükleyebilir miyim ?

Microsoft word veya pdf formatında hazırlamış olduğunuz özgeçmişlerinizi, “online işlemler à istihdam à başvuru/kayıt düzenleme” menü adımındaki “özgeçmiş ekleme (cv)” sekmesinden sisteme yükleyebilir siniz.

Jpg veya gıf formatındaki fotoğrafınızı ise; “online işlemler à istihdam à başvuru/kayıt düzenleme” menü adımındaki “fotoğraf yükleme” sekmesinden sisteme yükleyebilirsiniz.

8. Açık işleri (işgücü istemleri) nasıl görebilirim?

Ana sayfada “açık iş ilanları” bağlantısı veya sağda “genel bilgiler” altındaki “açık iş durumu” bağlantısı tıklanarak açık işlerin listelendiği sayfaya ulaşılır. Bu sayfada, mevcut açık işler, belli kriterler girilerek sorgulanabilir.

9. Hangi işlere başvurduğumu nasıl görebilirim?

İşgücü istemlerine yönelik hareketlerinizi, sağdaki “kısayollar” bölümünün altındaki “başvurularım” bağlantısına tıklayarak ulaşılan sayfadan takip edebilirsiniz.

10. İşgücü istemlerine (açık işlere) nasıl başvurabilirim?

Sağda “genel bilgiler” altındaki “bana uygun işler” bağlantısına tıklayarak ulaştığınız ekrandan, daha önceden girmiş olduğunuz bilgilere göre, size uygun olan açık işleri listeleyebilirsiniz. Açılan sayfada “ara” komutuna tıkladığınızda, size uygun işler sistemden sorgulanmış olacaktır. Çıkan listede, işgücü istemi numarasına tıkladığınızda, işgücü isteminin detaylı bilgisine ulaşabileceksiniz. İşgücü istemini inceledikten sonra, bu sayfada sol alt köşeden “başvur” komutunu kullanarak iş başvurusu yapabilirsiniz. Başvuru tamamlandıktan sonra, işlemin tamamlandığına ilişkin bir mesaj verilir.

Başvurunuzun durumunu takip etmek için ise, “başvurularım” adımını kullanabilirsiniz.

11. Sisteme üye oldum. Ancak şifremi unuttum. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

İşarayan girişine tıkladıktan sonra, “şifremi unuttum” kısayolunu kullanıp, kimlik bilgilerinizi doğrulayarak yeni bir şifre belirleyebilirsiniz.

İşsizlik Sigortası

1. Kimler, işsizlik sigortası kapsamındadır?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile ikinci fıkrası kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar,
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesinde açıklanan sandıklara tabi sigortalılar,
İstekleri halinde;
o 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar,
o Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler,
işsizlik sigortasının kapsamında bulunmaktadır.

2. İşsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanabilme koşulları nelerdir? Hangi belgeler ile nereye başvuru yapılabilir?

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre, işsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken; çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler; hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak ve hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda www.iskur.gov.tr portalı üzerinden başvurarak iş almaya hazır olduğunu bildirmek koşulu ile işsizlik sigortası hizmetlerinden yararlandırılmaktadır.

Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

3. İşsizlik sigortası primleri hangi kazanç üzerinden ve hangi oranda kesilmektedir?

İşsizlik sigortası primi, sigortalının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 80 ve 82 nci maddelerinde belirtilen prime esas aylık brüt kazançlarından % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır.

4. Yersiz alınan ve iadesi istenen İşsizlik sigortası primleri hangi Kurumdan talep edilmelidir?

İşsizlik sigortası primlerinin toplanmasından Sosyal Güvenlik Kurumu, diğer her türlü hizmet ve işlemlerin yapılmasından Türkiye İş Kurumu görevli, yetkili ve sorumludur.

İşsizlik sigortası primlerinin toplanmasından, sigortalı ve işyeri bazında kayıtların tutulmasından, toplanan primler ile uygulanacak gecikme zammı, faiz ve cezaların Fona aktarılmasından, teminat ve hak edişlerin prim borcuna karşılık tutulmasından, yersiz olarak alınan primlerin iadesinden Sosyal Güvenlik Kurumu görevli, yetkili ve sorumludur.

Yersiz olarak alınan primlerin iadesi ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.

5. Sigortalı işsizlere hangi hizmetler sunulmaktadır?

Sigortalı işsizlere Kanunda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde, İŞKUR tarafından aşağıda belirtilen ödemeler yapılmakta ve hizmetler sağlanmaktadır;

İşsizlik ödeneğinin verilmesi,
5510 sayılı Kanun gereği genel sağlık sigortası primlerinin ödenmesi,
Yeni bir iş bulma,
Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi verilmesi.
6. İşsizlik ödeneği ne kadar süre ile ödenmektedir?

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,
süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir.

7. İşsizlik ödeneği miktarı nasıl hesaplanmaktadır?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesine göre onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçememektedir.

Aşağıda 2016 yılı 2. Dönem için aylık işsizlik ödeneği hesabı verilmiştir.

Son 4 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı Damga vergisi Ödenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı
Son 12 Ay Asgari Ücretle Çalışan 1.647 658,80 5,00 653,80
Son 12 Ay 3.000 TL ile Çalışan 3.000 1.200 9,11 1.190,89
Son 12 Ay 5.000 TL ile Çalışan 5.000 1,317,60* 10,00 1.307,60
(*)Hesaplanan İşszilik Ödeneği Miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçemeyeceği için İşsizlik Ödeneği bu şeklide hesaplanmıştır.
Asgari ücret 1.647 TL olarak alınmıştır.

8. Sigortalı işsizler, işsizlik ödeneklerini İŞKUR’a başvurduktan sonra ne zaman, nasıl ve nereden alabilirler?

İlk işsizlik ödeneği ödemesi, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılır. Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTT şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler.

9. İşsizlik ödeneği hangi hallerde kesilmektedir?

İşsizlik ödeneği almakta iken;

Kurumca teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddeden sigortalı işsizlerin ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilir.
Gelir getirici bir işte çalıştığı veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı tespit edilen sigortalı işsizlerin ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilir.
Kurum tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen ve haklı bir nedene dayanmaksızın Kurum tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyen sigortalı işsizlerin işsizlik ödenekleri kesilir. Ancak, bu hallerin sona ermesi durumunda, ödemelere yeniden başlanır. Şu kadar ki, bu suretle yapılacak ödemenin süresi başlangıçta belirlenmiş olan toplam hak sahipliği süresinin sona erdiği tarihi geçemez.
10. Ölen Sigortalı İşsizlere ait fazla ödemeler tahsil edilir mi?

Ölen sigortalı işsizlere ait fazla ödemeler geri tahsil edilmez.

11. İşsizlik ödeneğinden herhangi bir kesinti yapılacak mıdır?

İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulamaz, nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez.

12. Son 120 günde kesinti sayılmayan haller nelerdir?

Hizmet akitleri 4447/51 inci madde kapsamında sona eren sigortalı işsizlerin, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde, hizmet akdi devam etmekle birlikte;

Hastalık,
Ücretsiz izin,
Disiplin cezası
Gözaltına alınma,
Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali,
Kısmi istihdam,
Grev,
Lokavt,
Genel hayatı etkileyen olaylar,
Ekonomik kriz,
Doğal afetler,
Nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulması veya işe ara verilmesi halinde, son 120 günün hesabında prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmamaktadır.

13. Sigortalı işsizlerin, işsizlik ödeneği alırken sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkün müdür?

5510 sayılı Kanun gereğince, işsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamına alınmış olup bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerdir.

14. Sigortalı işsizin, işsizlik ödeneği alırken bir işte çalışmaya başlaması halinde yapması gerekenler nelerdir?

İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekmektedir.

1200