SORU(N)LAR

TEOG sınav sisteminin kaldırılmasının ardından 5 Kasım Pazar günü itibariyle liselere giriş sistemi açıklandı.
Milli Eğitim Bakanı’nın açıkladığı bu sisteme göre liselerdeki toplam kontenjanın %10’u “nitelikli okullar” olarak tasnif edilen okullara verilecek. Yani toplam 1 milyon 250 bin öğrencinin yaklaşık 100-150 bini bu tür okullara sınav sonucuna göre yerleştirilecek.
Nitelikli okullar ise Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje İmam Hatip Liseleri ile diğer proje okullarını kapsayacak.
Yapılan açıklamaya göre “nitelikli okullara” giriş için yapılacak olan sınavda 60 sorunun 90 dakika içerisinde cevaplanması istenecek.
Sınav sonucuna göre %10’luk dilime yani nitelikli okullara giremeyen öğrenciler, evlerine en yakın diğer 5 okul türünden birine yerleştirilecek.
Tüm bu açıklamaların ardından bazı sorular aklımıza gelmiyor değil.
Öğrenci akademik, sosyal, sanatsal ve insani nitelikleri ile bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu bağlamda “nitelikli okul” kategorisine alınan veya alınacak olan okullar hangi kriterler dikkate alınarak bu kategoride değerlendirilecek?
TEOG sistemini kaldırmanın temel nedenlerinden biri olan öğrencilerdeki sınav kaygısı ve stresini ortadan kaldırma gerekçesi, yeni sistemde nitelikli okullara girmek isteyen öğrencilerde de devam etmeyecek mi? Zira aşırı sınav kaygısı yaşayan öğrenciler, zaten başarı isteği olan ve disiplinli çalışma alışkanlığı bulunan öğrenciler değil midir?
TEOG sistemini kaldırmanın bir başka önemli gerekçesi olan, öğrencileri okul dışı kaynaklara (dershane, etüt, özel ders v.b) yöneltme problemi “nitelikli okullara” girmek isteyen öğrenciler için devam etmeyecek mi?
Ailelerin çocuklarından beklentileri çok yüksek. Çocuklardaki aşırı sınav kaygısı ve stresi artıran en önemli faktörlerden biri ailedir. Bu nedenledir ki çocuğunun mevcut akademik başarısı ne olursa olsun “nitelikli okullara” yerleşmesi için sınava girmesi yönünde baskı yapmayacağını ve çocuklardaki kaygı ve stresi artırmayacağını nasıl garanti edebiliriz?
Ortaokuldaki akademik başarısı en üst seviyenin bir altında olan (yani %11-20 lik dilime girebilen) öğrenciler, “ben nasıl olsa nitelikli okullara giremem!” diyerek bir öğrenilmiş çaresizlik ya da baştan pes ederek tabiri caizse derslere asılma konusunda acaba bir gevşeklik yaşarlar mı?
Yukarıdaki soruları, bir eğitim emekçisi olmanın yanında Milli Eğitim Bakanımızın tüm görüşlere açık olduğunu beyan etmesi ve sistemde revizyon yapılabileceğini ifade ettiği için not ettim. Bu soruları sorarken niyetimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir. Eğitim konusunda emek sarf eden, akıl teri ve alın teri dökenlere katkısı olması temennisiyle…

12061

Ahmet KOCACAN

Ahmet KOCACAN

Eğitimci-Yazar-Psikolojik Danışman Ahmet KOCACAN, 1977 yılında Balıkesir’de doğdu. İlköğretim ve ortaöğrenimini doğduğu ilde tamamladı. 2000 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümünden lisans diploması ile mezun oldu. Daha sonra Anadolu’nun değişik il ve ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde “Psikolojik Danışman” unvanıyla görev yaptı. Aynı zamanda yurt içi ve yurt dışında farklı kurum, kuruluş, dernek, seçkin okul, kreş ve dershanelerde öğretmen, öğrenci ve veli odaklı yüzlerce eğitim semineri ve konferanslar düzenledi. Ahmet Kocacan'ın 2010 yılında BEN BISIKLET ISTIYORUM , 2011 yılında BÜYÜDÜKÇE, 2013 yılında DAVRANIŞ REÇETESI, 2015 yılında da IKI GÖNÜL BIR OLUNCA isimli yayınlanmış -şimdilik- dört eseri bulunmaktadır. Bu kitaplar okuyucuların fevkalade beğeni ve takdirini kazanmış ve kazanmaya devam etmektedir. Ahmet Kocacan çocuk ve aile konularında danışmanlık ve yazarlık yapmanın dışında farklı Avrupa ülkelerinde (Almanya, Fransa, Hollanda, Isviçre ve Belçika) seminer ve eğitim çalışmalarında da bulundu. Televizyon programlarına konuk olarak katılarak çocuk eğitimi ve eşler arası ilişkiler konusunda programlar yaptı. Yazar Ahmet KOCACAN, hali hazırda ülke sathında ve Avrupa’da seminer, eğitim ve konferanslar düzenlemenin yanı sıra, sinopşehirgazetesi, duragan57.com, damla.nl isimli yurt içi ve yurt dışında çeşitli gazete ve internet sitelerinde eğitim ve aile konularında köşe yazarlığı da yapmaktadır. Ayrıca Ahmet Kocacan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın gönüllü ve sertifikalı eğiticilerindendir. Kendisi seminer, eğitim, kitap ve yazarlık çalışmalarındaki hedefini, “en büyük derdim, bu toplumun ve çocuklarının mutluluğu ve başarısıdır” sözleriyle özetlemektedir. Psikolojik Danışman Ahmet KOCACAN, Türkiye’nin her yerinden ve Avrupa’dan seminer programları için davetler almanın yanı sıra yeni proje ve kitap çalışmalarına devam etmektedir. Ahmet KOCACAN evli ve iki çocuk babasıdır. Yayınlanmış Eserleri . Ben Bisiklet İstiyorum (3. Baskı) . Büyüdükçe (4.Baskı) . Davranış Reçetesi (2. Baskı) . Iki Gönül Bir Olunca (1. Baskı)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.